ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

Στην περοδο ακμς της Θεσσαλονκης, στα τλη του 19ου - αρχς του 20ο αινα, η ρωσικ κοιντητα δρυσε το νοσοκομεο της σε μια περιοχ που περιλμβανε λλα δο νοσοκομεα: το Ελληνικ (Θεαγνειο) και το Ισραηλιτικ (Χρς).
Η διαδικασα ξεκνησε το 1904, με την αγορ του οικοπδου, κτασης 10.925 τετραγωνικν πχεων, απ τον Νικλαο Χατζηλαζρου, ως αντιπροσπου της ρωσικς κυβρνησης. Οι εργασες διρκεσαν μια τριετα και τα εγκανια του νοσοκομεου γιναν το 1909.
Στο βιβλο του Κ.Ν.Κυριαζδη "Η Θεσσαλονκη υπ υγιεινς απψεως" (Αθνα, 1917) διαβζουμε την εξς περιγραφ για το Ρωσικ νοσοκομεο: "[...]διροφον κτριον, περιλαμβνον 16 κλνας μετ χειρουργεου, μικροβιολογικο εργαστηρου και χημεου, θερμαινμενον δια κεντρικς θερμνσεως μετ θερμο δατος, απαστρπτον εκ καθαριτητος και εκπληρον πντας τους ρους της υγιεινς".
Μετ τη Ρωσικ Επανσταση, το κτριο εγκαταλεφθηκε και μετατρπηκε απ τις ελληνικς -πλον- αρχς σε νοσοκομεο για τους λληνες πρσφυγες απ τη Ρωσα. Το 1925 μετονομστηκε σε Μαιευτικ Γυναικολογικ Κλινικ και το 1939 σε Δημσιο Μαιευτριο. Το κεντρικ κτριο με τα παραρτματ του λειτοργησε ως Μαιευτριο και Σχολ Μαιν για τα επμενα τριντα πντε χρνια κι γινε μρτυρας της γννησης χιλιδων Θεσσαλονικων. Το 1975 οι λειτουργες μεταφρθηκαν στις εγκαταστσεις του νεκτιστου Γενικο Νοσοκομεου Αγα Σοφα και το κεντρικ κτσμα μεινε εγκαταλειμμνο, εν οι βοηθητικο χροι χρησιμοποιθηκαν (και χρησιμοποιονται ακμη και σμερα) ως αθουσες διδασκαλας του 6ου και του 24ου Γυμνασου-Λυκεου.
Το 1984 το κτριο παραχωρθηκε απ την Εφορεα Δημοσων Κτημτων (στην κυριτητα της οποας εχε περιλθει στο μεταξ) για τη στγαση του Ιστορικο Αρχεου Μακεδονας και ξεκνησαν οι προκαταρτικς εργασες για την αποκατστασ του. Η λη διαδικασα μελτης και επισκευν διρκεσε μια ολκληρη δεκαετα, μχρι το Μιο του 1994.
Η εξωτερικ ψη του κτηρου εναι επιβλητικ και ιδιατερα η πρσοψη: ξι συμμετρικο μεγλοι ημικονες με επκρανα κορινθιακο τπου, επιστλιο με ελικοειδ ανγλυφα κοσμματα και η μνημειδης μαρμρινη κλμακα που οδηγε στην περτεχνη εσοδο του ορφου. Δυστυχς, με τη δινοιξη της οδο Παπαναστασου, χθηκε η πρτη μαρμρινη σκλα που οδηγοσε στην υπερυψωμνη αυλ, καθς και η περφραξη μαζ με αρκετ πεκα της αυλς. Αντ γι' αυτ, σμερα υπρχει νας ψηλς αναλημματικς τοχος ο οποος ουσιαστικ κρβει το κτριο απ τους διαβτες.
Η εσωτερικ διταξη του κτηρου εναι απλ και απηχε τις αντιλψεις περ νοσοκομειακς λειτουργικτητας των αρχν του 20ο αινα: καρδι του κτηρου εναι να αθριο- φωταγωγς, ο οποος περιβλλεται απ ναν περιμετρικ διδρομο γρω απ τον οποο οργαννονται οι χροι, με το ημικυκλικ χειρουργεο να εναι τοποθετημνο στην πσω -ανατολικ- πλευρ του κτσματος, κατ το συνθειο της εποχς. Το μεγλο εσωτερικ ελεθερο ψος στους χρους του ορφου (5,20 μ.) αποτελε κατ πσα πιθαντητα εφαρμογ των αντιλψεων περ νοσοκομειακς υγιεινς της εποχς.
Το κτριο, αν και εγκαταλειμμνο και ασυντρητο, συμπεριφρθηκε ριστα στους σεισμος του 1978. Το 1982 λαβε πιστοποιητικ στατικς επρκειας και στη συνχεια χαρακτηρστηκε ως διατηρητο ργο τχνης.
να διατηρητο κτριο ταιριζει ββαια ως δρα μιας υπηρεσας που σκοπ χει τη διατρηση της ιστορικς μνμης. Οι περιορισμο μως στις επιτρεπμενες παρεμβσεις στην εσωτερικ διρθρωση των χρων, οδγησε στην προσαρμογ των αναγκν του Αρχεου στα χαρακτηριστικ του κτηρου και χι το αντθετο. τσι, η χρση των χρων προσδιορστηκε πως φανεται στο διπλαν σχμα.

 

 

 

 

 

 

-
  
To
μμ

ô (80% - 20% )