×Üñôçò ÐëïÞãçóçò Óõ÷íÝò åñùôÞóåéò ÓõíäÝóåéò
 
   Éóôïñéêü
 

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

Στην περßοδο ακμÞς της Θεσσαλονßκης, στα τÝλη του 19ου - αρχÝς του 20οý αιþνα, η ρωσικÞ κοινüτητα ßδρυσε το νοσοκομεßο της σε μια περιοχÞ που περιλÜμβανε Üλλα δýο νοσοκομεßα: το Ελληνικü (ΘεαγÝνειο) και το Ισραηλιτικü (Χßρς).
Η διαδικασßα ξεκßνησε το 1904, με την αγορÜ του οικοπÝδου, Ýκτασης 10.925 τετραγωνικþν πÞχεων, απü τον Νικüλαο ΧατζηλαζÜρου, ως αντιπροσþπου της ρωσικÞς κυβÝρνησης. Οι εργασßες διÞρκεσαν μια τριετßα και τα εγκαßνια του νοσοκομεßου Ýγιναν το 1909.
Στο βιβλßο του Κ.Ν.Κυριαζßδη "Η Θεσσαλονßκη υπü υγιεινÞς απüψεως" (ΑθÞνα, 1917) διαβÜζουμε την εξÞς περιγραφÞ για το Ρωσικü νοσοκομεßο: "[...]διþροφον κτßριον, περιλαμβÜνον 16 κλßνας μετÜ χειρουργεßου, μικροβιολογικοý εργαστηρßου και χημεßου, θερμαινüμενον δια κεντρικÞς θερμÜνσεως μετÜ θερμοý ýδατος, απαστρÜπτον εκ καθαριüτητος και εκπληροýν πÜντας τους üρους της υγιεινÞς".
ΜετÜ τη ΡωσικÞ ΕπανÜσταση, το κτÞριο εγκαταλεßφθηκε και μετατρÜπηκε απü τις ελληνικÝς -πλÝον- αρχÝς σε νοσοκομεßο για τους ¸λληνες πρüσφυγες απü τη Ρωσßα. Το 1925 μετονομÜστηκε σε ΜαιευτικÞ ΓυναικολογικÞ ΚλινικÞ και το 1939 σε Δημüσιο ΜαιευτÞριο. Το κεντρικü κτÞριο με τα παραρτÞματÜ του λειτοýργησε ως ΜαιευτÞριο και ΣχολÞ Μαιþν για τα επüμενα τριÜντα πÝντε χρüνια κι Ýγινε μÜρτυρας της γÝννησης χιλιÜδων ΘεσσαλονικÝων. Το 1975 οι λειτουργßες μεταφÝρθηκαν στις εγκαταστÜσεις του νεüκτιστου Γενικοý Νοσοκομεßου Αγßα Σοφßα και το κεντρικü κτßσμα Ýμεινε εγκαταλειμμÝνο, ενþ οι βοηθητικοß χþροι χρησιμοποιÞθηκαν (και χρησιμοποιοýνται ακüμη και σÞμερα) ως αßθουσες διδασκαλßας του 6ου και του 24ου Γυμνασßου-Λυκεßου.
Το 1984 το κτÞριο παραχωρÞθηκε απü την Εφορεßα Δημοσßων ΚτημÜτων (στην κυριüτητα της οποßας εßχε περιÝλθει στο μεταξý) για τη στÝγαση του Ιστορικοý Αρχεßου Μακεδονßας και ξεκßνησαν οι προκαταρτικÝς εργασßες για την αποκατÜστασÞ του. Η üλη διαδικασßα μελÝτης και επισκευþν διÞρκεσε μια ολüκληρη δεκαετßα, μÝχρι το ΜÜιο του 1994.
Η εξωτερικÞ üψη του κτηρßου εßναι επιβλητικÞ και ιδιαßτερα η πρüσοψη: Ýξι συμμετρικοß μεγÜλοι ημικßονες με επßκρανα κορινθιακοý τýπου, επιστýλιο με ελικοειδÞ ανÜγλυφα κοσμÞματα και η μνημειþδης μαρμÜρινη κλßμακα που οδηγεß στην περßτεχνη εßσοδο του ορüφου. Δυστυχþς, με τη διÜνοιξη της οδοý Παπαναστασßου, χÜθηκε η πρþτη μαρμÜρινη σκÜλα που οδηγοýσε στην υπερυψωμÝνη αυλÞ, καθþς και η περßφραξη μαζß με αρκετÜ πεýκα της αυλÞς. Αντß γι' αυτÜ, σÞμερα υπÜρχει Ýνας ψηλüς αναλημματικüς τοßχος ο οποßος ουσιαστικÜ κρýβει το κτÞριο απü τους διαβÜτες.
Η εσωτερικÞ διÜταξη του κτηρßου εßναι απλÞ και απηχεß τις αντιλÞψεις περß νοσοκομειακÞς λειτουργικüτητας των αρχþν του 20οý αιþνα: καρδιÜ του κτηρßου εßναι Ýνα αßθριο- φωταγωγüς, ο οποßος περιβÜλλεται απü Ýναν περιμετρικü διÜδρομο γýρω απü τον οποßο οργανþνονται οι χþροι, με το ημικυκλικü χειρουργεßο να εßναι τοποθετημÝνο στην πßσω -ανατολικÞ- πλευρÜ του κτßσματος, κατÜ το συνÞθειο της εποχÞς. Το μεγÜλο εσωτερικü ελεýθερο ýψος στους χþρους του ορüφου (5,20 μ.) αποτελεß κατÜ πÜσα πιθανüτητα εφαρμογÞ των αντιλÞψεων περß νοσοκομειακÞς υγιεινÞς της εποχÞς.
Το κτÞριο, αν και εγκαταλειμμÝνο και ασυντÞρητο, συμπεριφÝρθηκε Üριστα στους σεισμοýς του 1978. Το 1982 Ýλαβε πιστοποιητικü στατικÞς επÜρκειας και στη συνÝχεια χαρακτηρßστηκε ως διατηρητÝο Ýργο τÝχνης.
¸να διατηρητÝο κτÞριο ταιριÜζει βÝβαια ως Ýδρα μιας υπηρεσßας που σκοπü Ýχει τη διατÞρηση της ιστορικÞς μνÞμης. Οι περιορισμοß üμως στις επιτρεπüμενες παρεμβÜσεις στην εσωτερικÞ διÜρθρωση των χþρων, οδÞγησε στην προσαρμογÞ των αναγκþν του Αρχεßου στα χαρακτηριστικÜ του κτηρßου και üχι το αντßθετο. ¸τσι, η χρÞση των χþρων προσδιορßστηκε üπως φαßνεται στο διπλανü σχÞμα.

 

 

 

 

 

 

ÉÓÔÏÑÉÊÏ
ÕÐÇÑÅÓÉÅÓ ÐÑÏÓ ÔÏ ÊÏÉÍÏ
ÁÑ×ÅÉÁ-ÓÕËËÏÃÅÓ
ÄÑÁÓÔÇÑÉÏÔÇÔÅÓ
ÍÅÁ
ÅÐÉÊÏÉÍÙÍÉÁ
ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÁ
 


ØÇÖÉÁÊÅÓ ÁÑ×ÅÉÁÊÅÓ
ÓÕËËÏÃÅÓ

 




To ðáñüí Ýñãï óõã÷ñçìáôïäïôÞèçêå
áðü ôï Åðé÷åéñçóéáêü Ðñüãñáμμá
Êïéíùíßá ôçò Ðëçñïöïñßáò ôïõ
ôÊÐÓ (80% áðü ÅÔÐÁ - 20% áðü Åèíéêïýò Ðüñïõò)