Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
  Νέα
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΝΕΑ
 Τεκμήριο του μήνα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
 

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΕΣ

 
To παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε
από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Κοινωνία της Πληροφορίας του
Γ΄ΚΠΣ (80% από ΕΤΠΑ - 20% από Εθνικούς Πόρους)
 
 
 
 
 
OpenHouse Thessaloniki 2017

Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας συμμετείχε στη διοργάνωση Open House Thessaloniki 2017, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017. Οι εθελοντές του Open House και οι εργαζόμενοι του ΙΑΜ ξενάγησαν στο ιστορικό κτίριο του πρώην νοσοκομείου της της Ρώσικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης125 επισκέπτες.

Δείτε εδώ τη σελίδα του ΙΑΜ στην ιστοσελίδα του Open House Thessaloniki 2017.

 

Συμπόσιο: Αρχειακές και ερευνητικές διαθεσιμότητες (1912-1962)

Το Εβραϊκό Μουσείο και η Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Goethe-Institut Thessaloniki και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, διοργανώνουν στο πλαίσιο της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην Ιστορία & το Βίωμα» επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: Δημογραφικές και κοινωνικές εξελίξεις στο πλαίσιο της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης. Αρχειακές και ερευνητικές διαθεσιμότητες (1912-1962).


Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας συμμετείχε με την παρουσίαση: Α. Γιαννουκάκου, Α. Μακρή, Παρουσίαση των αρχειακών συλλογών που αφορούν στον εβραϊσμό της Θεσσαλονίκης και φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας

8-10 Ιανουαρίου 2017.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Συμποσίου. Περισσότερα εδώ.

Η ιστορία του Ντάριο

Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ξετυλίχθηκε η ξεχωριστή ιστορία του Ντάριο: Η πορεία ενός βρέφους, που σώθηκε από τους Ναζί, χάρη στην εμπλοκή διαφόρων προσώπων, αρχών και του ορφανοτροφείου Άγιος Στυλιανός.

Η ιστορία του Ντάριο παρουσιάστηκε χάρη στην συντονισμένη ομαδική έρευνα που πραγματοποίησαν η Αίγλη Μπρούσκου, κοινωνική ανθρωπολόγος, η Αρετή Μακρή, ταξινόμος των ΓΑΚ-ΙΑΜ και η Αλίκη Αρούχ, υπεύθυνη των αρχείων της ΙΚΘ.

Δείτε εδώ σχετικά με την παρουσίαση στην ΙΚΘ.

Δείτε σχετικά άρθρα στο περιοδικό Parallaxi και στην εφημερίδα Καθημερινή, εδώ και εδώ.

Η εκπομπή "Στη Γη της Μακεδονίας" παρουσιάζει το σπουδαίο έργο του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας.Επισκεπτόμαστε τους χώρους του, στο πρώην Ρωσικό Νοσοκομείο, και γνωρίζουμε κειμήλια ανεκτίμητης εθνικής αξίας. Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016, στις 22:00 και σε επανάληψη την Κυριακή 20/11 στις 14:00 στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης.

Δείτε εδώ το Trailer της εκπομπής.

14ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας, 2016 Η Χαρτογραφία σε έναν κόσμο που αλλάζει,  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αμφιθέατρο "Στέφανος Δραγούμης", Θεσσαλονίκη, 2-4 Νοεμβρίου 2016

Δείτε εδώ τη σελίδα του Συνεδρίου.

Τρία Αρχεία μιλούν για Σχολεία της πόλης, μέσα από τεκμήρια και χάρτες

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (ΙΑΜ), το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΑΧΑΚ) και το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων στις 9 Ιουνίου, ενώνουν τις δυνάμεις τους, ανοίγουν τα αρχεία τους και γιορτάζουν!

Το 2007 το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων καθιέρωσε την 9η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων. Ο εορτασμός της ημέρας αυτής έχει ως βασική στόχευση να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία και τον ρόλο των αρχείων, να προβάλει το έργο των αρχειακών φορέων καθώς και τον πλούτο των συλλογών τους και να καλλιεργήσει την αρχειακή συνείδηση.

Για τον φετινό εορτασμό αναζητήσαμε ίχνη της παρουσίας τεσσάρων ιστορικών σχολείων της Θεσσαλονίκης στις συλλογές μας: Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης, Διδασκαλείο Θηλέων, Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κολλέγιο Ανατόλια. Μια μικρή περιήγηση στην ιστορία τους αποκαλύπτει γιατί τα αρχεία και οι χάρτες είναι απαραίτητα για την ανασύσταση του παρελθόντος και την ιστορική έρευνα.

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 στον χώρο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, Βασιλίσσης Όλγας 108, Βίλα Καπαντζή, από τις 11:00 έως τις 19:00.

Παρουσίαση του υλικού με προβολή, σχολιασμό και χρόνο για συζήτηση, διάρκειας μίας ώρας: 11:30, 14:30, 17:30.

Είσοδος ελεύθερη | Λεωφορεία ΟΑΣΘ: στάση Πέτρου Συνδίκα, γραμμές (από κέντρο) 5, 6, 8, 33 - στάση Ανάληψη, γραμμές (προς κέντρο) 3, 5, 6, 8 | Υπάρχει χώρος στάθμευσης για το κοινό | Πληροφορίες: τηλ. 2310295176.

Δελτίο Τύπου >> Αφίσα >> Πρόσκληση >> FB Event >>