Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
  Νέα
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΝΕΑ
 Τεκμήριο του μήνα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
 

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΕΣ

 
To παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε
από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Κοινωνία της Πληροφορίας του
Γ΄ΚΠΣ (80% από ΕΤΠΑ - 20% από Εθνικούς Πόρους)
 
 
 
 
 
ΓΑΚ-ΙΑΜ History Archival Workshops 2022
«Αρχειακές εργασίες: Μεθοδολογία και πρακτικές»

Το ΓΑΚ-ΙΑΜ σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας: Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών, Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης πραγματοποιεί το History Archival Workshop 2022 με θέμα “Αρχειακές εργασίες: Μεθοδολογία και πρακτικές”.

Ημ/νία ανάρτησης: 19/5/2022

ΓΑΚ-ΙΑΜ History Archival Workshop 2022
«Πίσω από τα αρχεία: Ιστορικοί, αρχεία και ιστορίες αρχείων»

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του 2022, το ΓΑΚ-ΙΑΜ προσφέρει σε φοιτητές και καθηγητές τη δυνατότητα να συζητήσουν την ιστορική προσέγγιση σε αρχειακά τεκμήρια, να αντικατοπτρίσουν τη μεθοδολογία των αρχειακών πρακτικών και να αξιολογήσουν ως χρήστες την προσφορά της αρχειονομικής επιστήμης, με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιστορία, Ανθρωπολογία, Πολιτισμός», Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών

Ημ/νία ανάρτησης: 11/5/2022

    Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας(ΣΝΕΓ)του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) σε συνεργασία με το ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (ΓΑΚ-ΙΑΜ) διοργανώνουν διαδικτυακά δύο κύκλους καινοτόμων εκπαιδευτικών αρχειακών εργαστηρίων (InnovateEDU ARCH Labs 2022) με θέμα:
  1. «Από το αρχειακό τεκμήριο στη δημιουργική γραφή. Σμύρνη, η κοσμοπολίτισσα» και
  2. «Από το αρχειακό τεκμήριο στη δημιουργική γραφή. Φωτογράφος στη Θεσσαλονίκη»


Ημ/νία ανάρτησης: 24/2/2022

    Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας διοργανώνουν δύο κύκλους διαδικτυακών εκπαιδευτικών σεμιναρίων (Archival History Workshops 2022) με θέμα:
  1. «Χνάρια Θεσσαλονίκης: Τόποι, άνθρωποι, γεγονότα στην πόλη μας» και
  2. «Η προσφυγιά στον ελληνικό μεταναστευτικό κύκλο από τις πηγές μας»


Ημ/νία ανάρτησης: 7/2/2022

Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας διοργανώνουν κύκλο διαδικτυακών εκπαιδευτικών σεμιναρίων (Archival History Workshops 2021) με θέμα:
«Χνάρια Θεσσαλονίκης: Τόποι, άνθρωποι, γεγονότα στην πόλη μας»

 

Ημ/νία ανάρτησης: 22/2/2021

Το ΓΑΚ-ΙΑΜ φιλοξενεί την έκθεση:

"Ο Πρωτοψάλτης Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος "

με προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες από τον πατέρα Βασίλειο Αποστολίδη στο πλαίσιο της υποστήριξης της διδακτορικής του διατριβής.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2019 (εκτός Σαββάτου & Κυριακής).
 

ΓΑΚ-ΙΑΜ

Archival History Workshop 2019
«Η προσφυγιά στον ελληνικό μεταναστευτικό κύκλο από τις πηγές μας»
Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων «ΑΡΧΕΙΑΚΑ» το ΓΑΚ-ΙΑΜ υποδέχεται την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019,
τους σπουδαστές του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, προσφέροντας τη δυνατότητα:

  • προσέγγισης του προσφυγικού ζητήματος στις αρχές του 20αι

  • σύνδεσης με κοινωνικά & πολιτικά ζητήματα σύγχρονης ιστορίας

Στη δράση συμμετέχει δεκαμελής Ομάδα Νέων Μουσικών της πόλης μας.
 

Το ΙΑΜ συμμετείχε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 στη διοργάνωση OpenHouseThessaloniki.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του OpenHouse Thessaloniki 2019, https://bit.ly/2ssshY1

ΓΑΚ-ΙΑΜ History Archival Workshop 2019
«Αρχειακές συλλογές για τον Ελληνισμό της Ανατολής (Πόντος, Μ. Ασία) και της τσαρικής Ρωσίας-πρώην ΕΣΣΔ»

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων ΚΛΕΙΩ το ΓΑΚ-ΙΑΜ υποδέχεται την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019, τους φοιτητές της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ, προσφέροντας τη δυνατότητα:
- εξοικείωσης με τις πρωτογενείς πηγές για τον Ελληνισμό της Ανατολής και την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονία
- αξιολόγησης της προσφοράς των αρχείων στην κοινωνία της γνώσης
Τόπος της δράσης: Βιβλιοθήκη ΓΑΚ-ΙΑΜ

OpenHouse Thessaloniki 2018

Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας συμμετέχει στη διοργάνωση Open House Thessaloniki 2018, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, 10:00-14:00.

Δείτε εδώ η σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του OpenHouseThessaloniki2018: https://bit.ly/2QUEEU9  

 

Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας και το ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς διοργανώνουν βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες με θέμα:

 

χάρτες πόλεων • αποτυπώματα ανθρώπων

προσεγγίσεις και ματιές σε πόλεις μέσα από τη χαρτογραφική κληρονομιά

 

Βιωματικό εργαστήριο, με προβολές, συζητήσεις, αφηγήσεις και ματιές στους χάρτες των πόλεων που ζούμε, θαυμάζουμε, αγαπούμε και ονειρευόμαστε. Χάρτες διάσημοι και άλλοι λιγότερο γνωστοί, παλιοί και σύγχρονοι, χάρτες πόλεων πραγματικών, φανταστικών, ιδανικών, υπαρκτών και μη.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να ενισχυθεί η επαφή με την αρχειακή και χαρτογραφική κληρονομιά, να αναφερθούν ιστορίες που αφορούν τη δημιουργία πόλεων, τη διαμόρφωση, τα γεγονότα που καθορίζουν τη βιωμένη ιστορία τους, τους ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωσή τους και να αναδειχθούν οι μηχανισμοί μεταμόρφωσής τους στο σύγχρονο κόσμο.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς μπορούμε με τη βοήθεια των χαρτών και του αρχειακού χαρτογραφικού υλικού να κατανοήσουμε το παρόν, να προσεγγίσουμε το παρελθόν, να διεκδικήσουμε το μέλλον, αλλά και να εκφράσουμε τα βιώματα και την προσωπική μας σχέση με την πόλη που ζούμε κάθε μέρα.

 

Πότε, πού:

Το εργαστήριο θα επαναληφθεί δύο φορές , με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων είκοσι άτομα σε κάθε ομάδα, με απαραίτητη την τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, 11:00-13:30 (δηλώσεις συμμετοχής Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00,  έως 29 Νοεμβρίου) ή Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, 17:30-20:00 (δηλώσεις συμμετοχής Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00,  έως 3 Δεκεμβρίου).

Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, Αλ. Παπαναστασίου 21, Τ.Θ. 18001, 546 39, Θεσ/νίκη

Τηλ: 2310243120, 2310243121 | info@maplibrary.gr

Event FB: https://www.facebook.com/events/1994477030851758/

OpenHouse Thessaloniki 2017

Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας συμμετείχε στη διοργάνωση Open House Thessaloniki 2017, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017. Οι εθελοντές του Open House και οι εργαζόμενοι του ΙΑΜ ξενάγησαν στο ιστορικό κτίριο του πρώην νοσοκομείου της της Ρώσικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης125 επισκέπτες.

Δείτε εδώ τη σελίδα του ΙΑΜ στην ιστοσελίδα του Open House Thessaloniki 2017.

 

Συμπόσιο: Αρχειακές και ερευνητικές διαθεσιμότητες (1912-1962)

Το Εβραϊκό Μουσείο και η Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Goethe-Institut Thessaloniki και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, διοργανώνουν στο πλαίσιο της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950. Ανάμεσα στην Ιστορία & το Βίωμα» επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: Δημογραφικές και κοινωνικές εξελίξεις στο πλαίσιο της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης. Αρχειακές και ερευνητικές διαθεσιμότητες (1912-1962).


Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας συμμετείχε με την παρουσίαση: Α. Γιαννουκάκου, Α. Μακρή, Παρουσίαση των αρχειακών συλλογών που αφορούν στον εβραϊσμό της Θεσσαλονίκης και φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας

8-10 Ιανουαρίου 2017.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Συμποσίου. Περισσότερα εδώ.

Η ιστορία του Ντάριο

Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016, στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ξετυλίχθηκε η ξεχωριστή ιστορία του Ντάριο: Η πορεία ενός βρέφους, που σώθηκε από τους Ναζί, χάρη στην εμπλοκή διαφόρων προσώπων, αρχών και του ορφανοτροφείου Άγιος Στυλιανός.

Η ιστορία του Ντάριο παρουσιάστηκε χάρη στην συντονισμένη ομαδική έρευνα που πραγματοποίησαν η Αίγλη Μπρούσκου, κοινωνική ανθρωπολόγος, η Αρετή Μακρή, ταξινόμος των ΓΑΚ-ΙΑΜ και η Αλίκη Αρούχ, υπεύθυνη των αρχείων της ΙΚΘ.

Δείτε εδώ σχετικά με την παρουσίαση στην ΙΚΘ.

Δείτε σχετικά άρθρα στο περιοδικό Parallaxi και στην εφημερίδα Καθημερινή, εδώ και εδώ.

Η εκπομπή "Στη Γη της Μακεδονίας" παρουσιάζει το σπουδαίο έργο του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας.Επισκεπτόμαστε τους χώρους του, στο πρώην Ρωσικό Νοσοκομείο, και γνωρίζουμε κειμήλια ανεκτίμητης εθνικής αξίας. Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016, στις 22:00 και σε επανάληψη την Κυριακή 20/11 στις 14:00 στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης.

Δείτε εδώ το Trailer της εκπομπής.

14ο Εθνικό Συνέδριο Χαρτογραφίας, 2016 Η Χαρτογραφία σε έναν κόσμο που αλλάζει,  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αμφιθέατρο "Στέφανος Δραγούμης", Θεσσαλονίκη, 2-4 Νοεμβρίου 2016

Δείτε εδώ τη σελίδα του Συνεδρίου.

Τρία Αρχεία μιλούν για Σχολεία της πόλης, μέσα από τεκμήρια και χάρτες

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (ΙΑΜ), το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΑΧΑΚ) και το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων στις 9 Ιουνίου, ενώνουν τις δυνάμεις τους, ανοίγουν τα αρχεία τους και γιορτάζουν!

Το 2007 το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων καθιέρωσε την 9η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων. Ο εορτασμός της ημέρας αυτής έχει ως βασική στόχευση να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία και τον ρόλο των αρχείων, να προβάλει το έργο των αρχειακών φορέων καθώς και τον πλούτο των συλλογών τους και να καλλιεργήσει την αρχειακή συνείδηση.

Για τον φετινό εορτασμό αναζητήσαμε ίχνη της παρουσίας τεσσάρων ιστορικών σχολείων της Θεσσαλονίκης στις συλλογές μας: Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης, Διδασκαλείο Θηλέων, Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κολλέγιο Ανατόλια. Μια μικρή περιήγηση στην ιστορία τους αποκαλύπτει γιατί τα αρχεία και οι χάρτες είναι απαραίτητα για την ανασύσταση του παρελθόντος και την ιστορική έρευνα.

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 στον χώρο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, Βασιλίσσης Όλγας 108, Βίλα Καπαντζή, από τις 11:00 έως τις 19:00.

Παρουσίαση του υλικού με προβολή, σχολιασμό και χρόνο για συζήτηση, διάρκειας μίας ώρας: 11:30, 14:30, 17:30.

Είσοδος ελεύθερη | Λεωφορεία ΟΑΣΘ: στάση Πέτρου Συνδίκα, γραμμές (από κέντρο) 5, 6, 8, 33 - στάση Ανάληψη, γραμμές (προς κέντρο) 3, 5, 6, 8 | Υπάρχει χώρος στάθμευσης για το κοινό | Πληροφορίες: τηλ. 2310295176.

Δελτίο Τύπου >> Αφίσα >> Πρόσκληση >> FB Event >>