Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
   Δραστηριότητες
 

Ποικίλες εκδηλώσεις

  

Το ΓΑΚ-ΙΑΜ σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας: Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών, Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης πραγματοποιεί το History Archival Workshop 2022 με θέμα "Αρχειακές εργασίες: Μεθοδολογία και πρακτικές".

 

  

ΓΑΚ-ΙΑΜ History Archival Workshop 2022
«Πίσω από τα αρχεία: Ιστορικοί, αρχεία και ιστορίες αρχείων»

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δράσεων του 2022, το ΓΑΚ-ΙΑΜ προσφέρει σε φοιτητές και καθηγητές τη δυνατότητα να συζητήσουν την ιστορική προσέγγιση σε αρχειακά τεκμήρια, να αντικατοπτρίσουν τη μεθοδολογία των αρχειακών πρακτικών και να αξιολογήσουν ως χρήστες την προσφορά της αρχειονομικής επιστήμης, με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιστορία, Ανθρωπολογία, Πολιτισμός», Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών

 

  

Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας(ΣΝΕΓ)του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) σε συνεργασία με το ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (ΓΑΚ-ΙΑΜ) διοργανώνουν διαδικτυακά δύο κύκλους καινοτόμων εκπαιδευτικών αρχειακών εργαστηρίων (InnovateEDU ARCH Labs 2022) με θέμα:

 1. «Από το αρχειακό τεκμήριο στη δημιουργική γραφή. Σμύρνη, η κοσμοπολίτισσα» και
 2. «Από το αρχειακό τεκμήριο στη δημιουργική γραφή. Φωτογράφος στη Θεσσαλονίκη»

 

  

Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με το ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας διοργανώνουν δύο κύκλους διαδικτυακών εκπαιδευτικών σεμιναρίων (Archival History Workshops 2022) με θέμα:

 1. «Χνάρια Θεσσαλονίκης: Τόποι, άνθρωποι, γεγονότα στην πόλη μας» και
 2. «Η προσφυγιά στον ελληνικό μεταναστευτικό κύκλο από τις πηγές μας»

 

Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας και το ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς διοργανώνουν βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες με θέμα:

 

χάρτες πόλεων • αποτυπώματα ανθρώπων

προσεγγίσεις και ματιές σε πόλεις μέσα από τη χαρτογραφική κληρονομιά

 

Βιωματικό εργαστήριο, με προβολές, συζητήσεις, αφηγήσεις και ματιές στους χάρτες των πόλεων που ζούμε, θαυμάζουμε, αγαπούμε και ονειρευόμαστε. Χάρτες διάσημοι και άλλοι λιγότερο γνωστοί, παλιοί και σύγχρονοι, χάρτες πόλεων πραγματικών, φανταστικών, ιδανικών, υπαρκτών και μη.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να ενισχυθεί η επαφή με την αρχειακή και χαρτογραφική κληρονομιά, να αναφερθούν ιστορίες που αφορούν τη δημιουργία πόλεων, τη διαμόρφωση, τα γεγονότα που καθορίζουν τη βιωμένη ιστορία τους, τους ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωσή τους και να αναδειχθούν οι μηχανισμοί μεταμόρφωσής τους στο σύγχρονο κόσμο.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς μπορούμε με τη βοήθεια των χαρτών και του αρχειακού χαρτογραφικού υλικού να κατανοήσουμε το παρόν, να προσεγγίσουμε το παρελθόν, να διεκδικήσουμε το μέλλον, αλλά και να εκφράσουμε τα βιώματα και την προσωπική μας σχέση με την πόλη που ζούμε κάθε μέρα.

 

Πότε, πού:

Το εργαστήριο θα επαναληφθεί δύο φορές , με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων είκοσι άτομα σε κάθε ομάδα, με απαραίτητη την τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, 11:00-13:30 (δηλώσεις συμμετοχής Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00,  έως 29 Νοεμβρίου) ή Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, 17:30-20:00 (δηλώσεις συμμετοχής Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-14:00,  έως 3 Δεκεμβρίου).

Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, Αλ. Παπαναστασίου 21, Τ.Θ. 18001, 546 39, Θεσ/νίκη

Τηλ: 2310243120, 2310243121 | info@maplibrary.gr

Event FB: https://www.facebook.com/events/1994477030851758/

Δελτίο Τύπου >>

Αφίσα >>

Πρόσκληση >>

FB Event >>

Τρία Αρχεία μιλούν για Σχολεία της πόλης, μέσα από τεκμήρια και χάρτες

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (ΙΑΜ), το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΑΧΑΚ) και το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων στις 9 Ιουνίου, ενώνουν τις δυνάμεις τους, ανοίγουν τα αρχεία τους και γιορτάζουν!

Το 2007 το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων καθιέρωσε την 9η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων. Ο εορτασμός της ημέρας αυτής έχει ως βασική στόχευση να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία και τον ρόλο των αρχείων, να προβάλει το έργο των αρχειακών φορέων καθώς και τον πλούτο των συλλογών τους και να καλλιεργήσει την αρχειακή συνείδηση.

Για τον φετινό εορτασμό αναζητήσαμε ίχνη της παρουσίας τεσσάρων ιστορικών σχολείων της Θεσσαλονίκης στις συλλογές μας: Παρθεναγωγείο Θεσσαλονίκης, Διδασκαλείο Θηλέων, Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κολλέγιο Ανατόλια. Μια μικρή περιήγηση στην ιστορία τους αποκαλύπτει γιατί τα αρχεία και οι χάρτες είναι απαραίτητα για την ανασύσταση του παρελθόντος και την ιστορική έρευνα.

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 στον χώρο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, Βασιλίσσης Όλγας 108, Βίλα Καπαντζή, από τις 11:00 έως τις 19:00.

Παρουσίαση του υλικού με προβολή, σχολιασμό και χρόνο για συζήτηση, διάρκειας μίας ώρας: 11:30, 14:30, 17:30.

Είσοδος ελεύθερη | Λεωφορεία ΟΑΣΘ: στάση Πέτρου Συνδίκα, γραμμές (από κέντρο) 5, 6, 8, 33 - στάση Ανάληψη, γραμμές (προς κέντρο) 3, 5, 6, 8 | Υπάρχει χώρος στάθμευσης για το κοινό | Πληροφορίες: τηλ. 2310295176.

10/6/2015: "Αρχεία... γιατί;"

Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας και το σωματείο Φίλοι του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων (9 Ιουνίου), συνδιοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: "Αρχεία... γιατί;" στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015, στις 19:30.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι:

Ν. Καραπιδάκης, καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Γ. Δέλλιος, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, κοσμήτορας, Ε. Μπενέκη, προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και Ν. Μπαμίδης, διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Θ. Δαρδαβέσης, καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, στο φουαγιέ της αίθουσας διαλέξεων, θα φιλοξενηθεί η ψηφιακή έκθεση αρχειακού υλικού "60 χρόνια Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας".

Ψηφιακή έκθεση: "60 Χρόνια ΙΑΜ"

Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εξήντα χρόνων λειτουργίας, παρουσιάζει σε μία διαδικτυακή έκθεση επιλεγμένα τεκμήρια από τις συλλογές του.

Δείτε την Έκθεση

Εκδήλωση στα Γενικά Αρχεία του Κράτους: «Τα ΓΑΚ υποδέχονται το ΑΧΑΚ και τους χάρτες»

Δελτίο τύπου Πρόσκληση Video

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Αρχείων και τη συγχώνευση του Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΑΧΑΚ | www.maplibrary.gr) με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου και ώρα 8:00 μ.μ. στο κτήριο της κεντρικής Υπηρεσίας των ΓΑΚ (Δάφνης 61, 15452 Ψυχικό).

------------------------------------------

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στο Ψυχικό, από τις 11 έως τις 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί:

ΈΚΘΕΣΗ ΧΑΡΤΩΝ
Η ΧAΡΤΑ ΤΟΥ ΡHΓΑ: ΑΠO ΤΑ ΑΡΧΕIΑ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚO ΚOΣΜΟ


Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή  10:00 π.μ.-2:00 μ.μ.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106782270

 

18/5/2012 Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων - Ημερίδα στο Ι.Α.Μ..
Το 6ο εξάμηνο της Σχολής Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει σε ημερίδα επιμόρφωσης με θέμα: "Αρχεία και Οργάνωσή τους - Σύγχρονες Προοπτικές".
Δείτε φωτογραφίες εδώ.

16/5/2012 "Πάμε αρχείο;" - Ημέρα Εθελοντισμού στο Ι.Α.Μ..
Το Τμήμα των ΤΕΙ Σχολή Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης θα αφιερώσει όλη τη μέρα σε πρόγραμμα εθελοντισμού.

9/6/2012 Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων - Δράσεις στο Ι.Α.Μ.

 • Το Θ1 Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου θα επισκεφθεί το Ι.Α.Μ. για την εκπαιδευτική δράση με θέμα: "Τα αρχεία ως θεματοφύλακας της συλλογικής μνήμης στην κοινωνία της γνώσης".
  19/6/2012 9:30 εώς 12:30
  Δείτε φωτογραφίες εδώ.
 • Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεολογική Σχολή - Τμήμα Θεολογίας, Τομέας Εκκλησιαστικής Ιστορίας Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης (επ. Καθηγήτρια: Ευαγγελία Αμοιρίδου) θα διεξαχθεί στο Ι.Α.Μ. σεμινάριο με θέμα: "Διαχείριση των αρχειακών πηγών ως τεκμηρίων της εκκλησιαστικής ιστορίας".
  Α' κύκλος - 31/5/2012
  Β' κύκλος - 07/06/2012
  Δείτε φωτογραφίες εδώ.

 • Το 3ο και το 4ο έτος των τμημάτων Οικονομικού και Στρατολογικού - Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) θα συμμετέχουν σε Hμερίδα επιμόρφωσης στο Ι.Α.Μ. με θέμα: "Αρχειακές Υποδομές και Λειτουργία της Δημοκρατίας".
  22/5/2012 09:00 εώς 12:00

Η Διεύθυνση του Ι.Α.Μ. οργάνωσε πενθήμερο σεμινάριο για το προσωπικό του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσ/νίκης με αντικείμενο τη διαχείριση αρχειακού υλικού (Οκτώβριος 2000).

Ύστερα από πρόσκληση της Δ/vσης Β/θμιας Εκπ/σης Ν.Α. Χαλκιδικής/Γραφείo Σ.Ε.Π., η Διεύθυνση και oι συvτηρητές του Ι.Α.Μ. παρουσίασαv τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας στo Τριήμερo Εκπαιδευτικής και Επαγγελματικής Πληρoφόρησης πoυ πραγματoπoιήθηκε στov Πoλύγυρo Χαλκιδικής (Μάιος 1996).

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Δημοσιεύσεις- Εκδόσεις
Συνέδρια
Εκθέσεις αρχειακού υλικού
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
Ποικίλες εκδηλώσεις
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
 


ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΕΣ


 

 
To παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε
από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Κοινωνία της Πληροφορίας του
Γ΄ΚΠΣ (80% από ΕΤΠΑ - 20% από Εθνικούς Πόρους)